FASCIA OCH FASCIABEHANDLING

FASCIA

Vad betyder fascia och fasciabehandling alltså faskiamanipulation och behandling av muskelhinnor? Behandling av fascian är ett väldigt intressant ämne. Det handlar om stora helheter, och återigen märker jag hur allt i vår kropp påverkar varandra. Jag behandlar både manuellt med händerna och med specialverktyg, men ger även övningar att utföra hemma för att förbättra kroppens smidighet och musklernas balans sinsemellan.

Fascian är en så pass viktig struktur att den förtjänar en egen rubrik. Under de senaste 20 åren har det gjorts mycket forskning inom området och många frågor har fått sina svar. Fascian är en bindvävsstruktur, som täcker hela kroppen och förekommer i olika lager.

Det yttre fascia lagret

Det yttre lagret fungerar som en kudde, som tillåter huden att glida över djupare lager. Ärr i detta lager, kräver en genomgång och bör behandlas ifall vävnaden inte fungerar på bästa möjliga sätt. Detta yttersta lager har med känsel och temperaturreglering att göra.

Behandling: Jag behandlar med olika lätta grepp för att förbättra känseln, minska smärta och underlätta temperaturregleringen.

Det djupare fascia lagret

Det djupare lagret är kopplat till senor och ligament och ligger ovanpå musklerna. Det fungerar också som skydd åt nerver och blodkärl och vid dålig funktion påverkas dessa strukturer. Fascian deltar i kraftöverföring mellan olika delar av kroppen och gör rörelserna smidigare. Det djupare lagret är vidare indelat i tre skikt, som separeras av hyaluronsyra, kroppens smörjmedel. Denna hyaluronsyra möjliggör glidning mellan skikten. Glidningen kan störas av över- eller underbelastning och kan resultera i bl.a. smärta.

Behandling: Jag behandlar detta lager med en djupare teknik, som skapar friktion och värmeökning, vilket förbättrar rörligheten och minskar smärta.

Förebyggande handlingar och stresskontroll

Det är viktigt att röra på sig i lämpliga mått och på lämpligt sätt för att fascian ska fungera optimalt. Problem med kroppens rörelsekontroll och balans kan vara relaterade till fascian. Kronisk stress påverkar också fascian och gör den stelare. Detta kan inte masseras bort, utan orsakerna till stressen bör åtgärdas.
Ta kontakt så kan vi diskutera mera och se hur mina behandlingar kunde gynna dig! Min mottagning finns i Borgå.

Fasciabehandling.

Fasciabehandling

  • Manuellt med händerna eller med specialverktyg.
  • Jag ger övningar att utföra hemma.
  • Vi går också igenom stressorsakerna.