Naprapati

Naprapati kan ha en betydande effekt på käkledssmärtor. Smärtor i käkleden kan påverka ätande, tal och sväljning och orsaka smärta för miljontals människor globalt.

Mitt examensarbete

Mitt examensarbete på Xamk fokuserade på att undersöka effekten av olika manuella behandlingsmetoder på käkledsproblem. Resultaten visar på att manuell terapi (=naprapati) såsom manipulation och mobilisering, ger måttlig lindring. Speciellt en kombination av olika terapier verkar öka behandlingens effektivitet. Träning för att förbättra hållningen, inklusive träning för nacke och käke, har också visat sig vara en positiv faktor. Träningen inkluderar även hemövningar.

Utifrån min forskning framgår det att käkledsproblem är komplexa och orsakas av fysiologiska, neuromuskulära och psykologiska faktorer. Jag möter regelbundet patienter med käkledsproblem i mitt arbete och ser kroppen som en helhet för att behandla dessa besvär.

Mitt examensarbete från Master utbildningen inkluderade en omfattande analys av olika databaser och hundratals studier. Forskningsresultaten betonar att det finns en koppling mellan nacken och käken, vilket antyder att nackbehandling kan påverka problem i käke och ansikte. Studierna framhäver också vikten av terapeutens manuella färdigheter, vilket motiverar mig att ständigt vidareutveckla min kompetens. I mitt arbete med kunder ser jag konkreta resultat, som till exempel kundens glädje över att ”det är nu lättare att borsta tänderna bak i munnen när käken öppnar sig bättre”.

Kontakta mig om jag kan hjälpa dig!

Kontakta mig om du är intresserad av en kurs om käkleden. Jag kommer att hålla en kurs på Neurowellness under våren.

Examensarbete kan läsas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401312269

Kolla in också